Koiratanssi

Kirjoittaja: Heidi Vuoristo (julkaisu kirjoittajan luvalla)

Koiratanssi on hauska ja luova laji, jossa koirakko esittää musiikin tahdissa erilaisia liikesarjoja. Koirakko ilmentää työintoaan ja liikkeiden kautta voidaan nostaa esiin koiran omat parhaat ominaisuudet. Koiratanssia voi harrastaa koirakon aktivoimiseksi tai treenata tavoitteellisesti kilpaura mielessään. Koiratanssissa on 2 erilaista kilpailutyyppiä; Freestyle (vapaaohjelma) tai Heelwork to Music eli HTM (seuraamista musiikin tahdissa) joissa kilpaillaan kolmessa taitoluokassa; Alokas -, Avoin- ja Voittajaluokka.

Lyhyessä ajassa koiratanssi on saavuttanut jo suuren suosion Suomessakin, yhä useampi seura ja yksityinen kouluttaja ympäri Suomen tarjoaa koulutusta lajissa. Koiratanssi on kehittynyt 1990-luvulla Englannissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Freestyle vai HTM?

HTM:ssä eli seuraamisessa musiikin tahtiin on mahdollista esittää 10 positiota (seuraamisen asento ja paikka), joissa koira voi seurata. Seuraamista tulee olla esityksessä vähintään 75%. Yhden ohjelmanumeron aikana ei ole tarkoitus esittää kaikkia positioita vaan kilpailuluokan mukaan muutamasta positiosta aloittaen ja taiteellista/musiikillista vaikutelmaa silmälläpitäen. Oleellista on myös muutama huolellisesti opeteltu positio kuin useamman epätarkan position esittely. Seuraamisen tulee olla symmetristä kaikissa positioissa. Koiran ja ohjaajan välimatka toisiinsa ei saa olla yli 2 metriä. Haastavaa, mutta niin kaunista kun sen osaa!

Freestyle nimensä mukaisesti antaa koiran ohjaajalle vapaammat kädet suunnitella esityksensä tasapainoiseksi ja saumattomaksi kokonaisuudeksi. Ohjelman tulee sisältää erilaisia koiran ja ohjaajan taitoihin ja tasoluokkaan sopivia liikkeitä eri liikeryhmistä. Tasoluokan noustessa vaatimukset kasvavat. Ylemmissä luokissa liikkeiden määrän tulee kasvaa, ohjauskäskyjen muuttua huomaamattomammiksi ja koreografian tasapainon merkitys kasvaa.

Parhaimmillaan koiratanssi on koirakon saumatonta yhteistyötä, yhteistä tekemisen iloa, rytmikästä ja iloista tai seesteisen rauhallista ohjelmanumerosta riippuen. Laji sopii kaiken ikäisille, rotuisille ja kokoisille koirakoille. Laji on siitä suopea, että sitä pystyy harrastamaan huomioiden koirakon kyvyt ja mahdolliset rajoitteet.

Miten päästä alkuun?

Aloittaakseen harrastuksen koiran ei tarvitse osata mitään, TOKO:n alokasluokan liikkeiden osaaminen voi toki helpottaa alkua. Ruualle ahneen koiran palkitseminen on helpointa koiratanssissa. Koiratanssissa opetus tapahtuu positiivisella vahvistamisella, monet käyttävät apuna ”sheippaamista” (shaping) ja naksutinta. Tanssin treenaaminen aloitetaan erilaisten temppujen opettamisella, joita sitten edistymisen myötä aletaan ketjuttaa koreografiaan mukaan. Kaikkien liikkeiden tulee olla koiralle turvallisia. Yksi esitys kestää 1,5-4 minuuttia. Jo melko vaatimattomistakin liikkeistä saa aikaiseksi hienon ohjelman kisaamistakin ajatellen. Esityksessä koiralla saa olla vain kaulain tai kaulaimeksi luokiteltava ehkäpä koristeellinenkin asuste. Ohjaajalle on suotavaa pukeutua esityksen teeman mukaisesti. Esiintymiskehään saa tuoda apuvälineitä jos ne ovat ohjelmassa oleellisesti mukana eivätkä painosta koiraa tai eivät ole koiran palkkana. Ohjelmanumeron musiikin valintaan vaikuttaa paljon haluttu teema, mutta myös koiran oma vauhti. Musiikin ja koirakon yhdenmukaisuus on olennainen osa harmonista esitystä. Musiikkivalinnallaan, koreografiallaan ja teemallaan koirakko pystyy tuomaan esiin omaa persoonallisuuttaan.

Tanssiva collie

Collie on koiratanssiin erittäin hyvä rotuvalinta erinomaisen kokonsa vuoksi, älykkyydestä puhumattakaan. Colliet oppivat nopeasti eri temput ja palvelualttiutensa vuoksi ne haluavat olla mukana siellä missä tapahtuu. Collie on sopivan iso näkyäkseen hyvin, mutta riittävän pieni mahtuakseen vaikkapa pujottelemaan jalkojen välistä tai ryömimään kontillaan seisovan ihmisen alta. Keskikokoisen collien palkkaaminen on myös ohjaajalle nopeampaa ja mukavampaa, aluksi kun koira tarvitsee runsaasti palkkaa tekemästään työstä. Yleensä arvonsa niin tunteva collie saattaa jopa tanssin pyörteissä hetkeksi unohtua pitämään oikein hauskaa, ujommat taas saavat tanssista rohkeutta itselleen. Haastetta joillekin omasta äänestään pitäville collieiden omistajille tuo se, että ohjelmanumeron aikana koiran ei tulisi äännähdellä/haukkua. Koiratanssin koulutustyyli sopii erinomaisesti collieille sen positiivisuuden vuoksi. Lisäksi treenaamisessa pääsee hyvin nauttimaan collien oma-aloitteisuudesta ja älykkyydestä.

Iloa treenaamisesta

Koiratanssin treenaamisesta on paljon hyötyä koiralle. Tanssi kehittää koiran kehon käyttämistä ja hahmottamista. Vanhempikin koira löytää itsestään tanssin myötä uusia lihaksia. Tanssi on erittäin hyvää lihashuoltoa hauskanpidon ohessa. Lähes jokainen koira on jollakin tavalla toispuoleinen kehon käyttämisessään, tanssin myötä toispuoleisuus tulee esiin hyvin ja tarjoaa siten mahdollisuuden koiran tasapuoliseen kuormittamiseen. Monesti koira voi innostua itsekin tarjoamaan jotakin uutta liikettä. Tanssiminen (kuten kaikki muukin treenaaminen) lähentää koirakon keskinäisiä suhteita.

Koiratanssin katsominen on erittäin viihdyttävää ja useat lajin harrastajat käyvätkin treenaamassa kisanomaisia tilanteita päiväkodeissa, vanhainkodilla ja kehitysvammaisten parissa. Ilo on molemminpuolista! Koirattomalle suomalaiselle yleisölle koiratanssi on vielä niin uutta, että harjoitusesitykset otetaan uteliaan innostuneina vastaan.

Internet ja YouTube tarjoavat monentasoisten koirakoiden tanssiesitysvideoita, joista voi poimia itselleen ideoita erilaisista liikkeistä. Vain mielikuvitus (ja liikkeiden turvallisuus koiralle) on rajana! Aluksi kouluttajaa tarvitaankin erityisesti ideoimaan uusia liikkeitä ja niiden monimuotoisia variaatioita varten sekä opetuksen toteuttamiseen. Temppujen harjoitteluun ei aluksi tarvita isoa tilaa, olohuone poppikoneineen riittää, mutta koreografian tekemisessä tilan tarve onkin jo aivan toinen. Musiikin läsnäolo treeneissä tuo aivan uuden tahdin tekemiseen!

Tanssin tulevaisuus

Koiratanssi on virallinen laji, jossa voi saavuttaa valionarvon. Tätä kirjoittaessani vain 1 sileäkarvainen collie (Lifedream Day Dawns Red) on lajin virallistamisen jälkeen aloittanut kisaamisen lajissa, tosin on vain pienen ajan kysymys milloin collierintamalta alkaa paukkua lisää kisaajia!
Kuten muissakin lajeissa, kisaamiseen tarvitaan voimassa olevat rokotukset, tunnistusmerkintä sekä rekisteröinti Kennelliittoon (myös FIX käy).