Rally-Toko

rally-toko

Rally-toko on Suomen koiraharrastuslajeista uusimpia. Lajissa suoritetaan numerojärjestyksessä rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Radalla on tehtävinä esim. erilaisia suunnan- ja vauhdinmuutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja sekä erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä. Ylemmissä luokissa koiran tulee osata tehdä kaikkia liikkeitä sekä ohjaajan oikealla että vasemmalla puolella.

Lajissa on neljä tasoluokkaa: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES) . Luokkanousun yhteydessä koira saa koulutustustunnuksen (RTK1-4). Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella laitettu mahdollisimman matalaksi. Alokasluokassa rata suoritetaan taluttimessa ja koiraa saa ohjata vahvoinkin käsiohjauksin (koiraa kuitenkaan koskematta). Ylemmissä luokissa tehtävät vaikeutuvat ja koira suorittaa radan vapaana. Koiran ohjausavuista tulee myös hillitympiä. Sen sijaan koiran suullinen kehuminen ja kannustaminen on luvallista kaikissa luokissa.

Lajissa tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Tehtävien monipuolisuus tuo lajiin vaihtelua ja haasteet kasvavat mitä korkeammalle kilpailuluokissa mennään. Ylemmissä luokissa riittääkin haasteita myös tavoitteellisimmillekin ohjaajille ja kouluttajille.

Hieman lajin historiaa

Laji on kehitetty Yhdysvalloissa 2000-luvun alkupuolella. Lajin kehittäjä Charles L. ”Bud” Kramer on ollut mukana kehittämässä myös agilityä. Lajissa onkin elementtejä agilitystä, tokosta ja koiratanssista.

Laji virallistettiin Suomessa 1.5.2014. Tätä ennen oli järjestetty epävirallisia rally-tokokilpailuja noin reilun viiden vuoden ajan. Koirat saivat jatkaa virallisissa kilpailuissa siitä luokasta, minne olivat epävirallisella puolella päässeet.

Colliet ja kilpailutoiminta

Heti ensimmäisenä virallisena kilpailupäivänä osallistui kilpailuihin kuusi pitkäkarvaista ja yksi sileäkarvainen collie. Ensimmäisenä kilpailuvuotena (2014) pitkäkarvaisia collieita lajissa kilpaili 31 ja sileäkarvaisia 9 koiraa. Vuonna 2015 lajissa kilpaili jo 75 pk ja 45 sk collieta. Ylimmässä mestaruusluokassa pitkäkarvaisista collieista kilpaili jo 6 ja sileäkarvaisista collieista 3.

Kaikille sopiva laji

Laji on löytänyt nopeasti paikkansa koiraharrastajien keskuudessa. Lajin iloiselle ja myönteiselle ilmapiirille on ollut selkeästi tilausta. Laji kehittää koiran ja ohjaajan yhteistyötä, parantaa kontaktia ja antaa mukavalla tavalla vinkkejä iloiseen temppujen tekemiseen ja aktivointiin. Agility- ja tokokoirille se tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä etenkin ylemmissä luokissa, missä tehdään pyörähdyksiä eri suuntiin, takapään käyttöä, peruutusta ja seuraamista myös oikealla puolella. Moni agility- ja tokoharrastaja onkin ottanut lajin koiran eläkeläislajiksi. Nuorten koirien kanssa laji taas on mahtava mahdollisuus harjoitella kilpailutilanteita ympäristössä, jossa ohjaajalla on mahdollisuus kehua, kannustaa ja tarvittaessa auttaa koiraa. Laji sopiikin kaiken ikäisille koirille ja ohjaajille.

kylttejä

Kirjoittaja: Kirsi Leppälammi