Rally-Toko

Rally-toko on Suomen koiraharrastuslajeista uusimpia. Lajissa suoritetaan numerojärjestyksessä rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Radalla on tehtävinä esim. erilaisia suunnan- ja vauhdinmuutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja sekä erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä. Ylemmissä luokissa koiran tulee osata tehdä kaikkia liikkeitä sekä ohjaajan oikealla että vasemmalla puolella.

Laji on löytänyt nopeasti paikkansa koiraharrastajien keskuudessa. Lajin iloiselle ja myönteiselle ilmapiirille on ollut selkeästi tilausta. Laji kehittää koiran ja ohjaajan yhteistyötä, parantaa kontaktia ja antaa mukavalla tavalla vinkkejä iloiseen temppujen tekemiseen ja aktivointiin. Agility- ja tokokoirille se tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä etenkin ylemmissä luokissa, missä tehdään pyörähdyksiä eri suuntiin, takapään käyttöä, peruutusta ja seuraamista myös oikealla puolella. Moni agility- ja tokoharrastaja onkin ottanut lajin koiran eläkeläislajiksi. Nuorten koirien kanssa laji taas on mahtava mahdollisuus harjoitella kilpailutilanteita ympäristössä, jossa ohjaajalla on mahdollisuus kehua, kannustaa ja tarvittaessa auttaa koiraa. Laji sopiikin kaiken ikäisille koirille ja ohjaajille.

Kirjoittaja: Kirsi Leppälammi

Toko- ja rallytokotoimikunta 

Collieyhdistyksen toko- ja rallytokotoimikunnan tarkoituksena on edistää tottelevaisuuskokeiden ja rally-tokon harrastusta collierotujen parissa. Vuodesta 2022 alkaen on toiminut myös rally-tokon valmennusrinki. Toko- ja rallytokotoimikunnan yhteystiedot löydät omalta sivultaan.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠