Kasvattajalle
Ennen astutusta
Tarkista, että suunnittelemasi yhdistelmä täyttää seuraavat yhdistyksen ja Kennelliiton määräykset ja suositukset:
- Pentueen molemmat vanhemmat on tunnistusmerkitty ja rekisteröity FI-rekisteriin (rekisterikirjan rekisterinumero on muotoa FI12345/12). Tuonti- ja ulkomaisten koirien pentuja on myös mahdollista rekisteröidä, katso erillinen ohje.
- Pentueen isällä on todennetusti normaalit kivekset. Katso uroksen KoiraNet -sivulta, näkyykö siellä merkintä normaaleista kiveksistä. Jos ei, toimita eläinlääkärin kirjoittama kivestodistus Kennelliittoon rekisteröinnin yhteydessä.
- Molemmat vanhemmista eivät ole merlevärisiä. Tällaisesta yhdistelmästä syntyneitä pentuja ei rekisteröidä.
- Pentueen vanhemmat eivät ole liian läheistä sukua keskenään. Isä/emä yhdistettynä jälkeläiseen ja täyssisarusparituksesta syntyneet pennut rekisteröidään EJ-rekisteriin.
- Pentueen vanhemmat täyttävät PEVISA-määräykset. Jos kaikkia terveystutkimuksia ei ole tehty ennen astutusta, pentue rekisteröidään EJ-rekisteriin (jokainen kasvattaja voi poiketa tästä yhden kerran, mutta tutkimukset tulee silti olla suoritettuna ennen rekisteröintiä).
Käytännössä siis jokainen rekisteröityjen vanhempien pentue on rekisteröitävissä joko FI- tai EJ-rekisteriin, jos kyse ei ole merle x merle -yhdistelmästä. Puutteet vanhempien tuloksissa eivät ole syy jättää pentuetta rekisteröimättä. Kennelliiton kasvattajasitoumuksen allekirjoittanut kasvattaja on sitoutunut rekisteröimään pentueensa.
- Omistat yhdistelmän emäksi suunnittelemasi nartun tai sen jalostusoikeus siirretään sinulle.
- Olet itse vähintään 18-vuotias.
- Jalostukseen käyttämäsi narttu on astutushetkellä alle 8-vuotias. Yli 8-vuotiaan nartun jalostuskäyttö on mahdollista, mutta sen riittävän hyvästä fyysisestä kunnosta tulee olla ennen astutusta annettu eläinlääkärintodistus, joka ei saa olla puolta vuotta vanhempi.
- Nartulla saa olla enintään viisi pentuetta. Pentueiden välin tulee olla vähintään kymmenen kuukautta. Tästä voi alle 8-vuotiaan nartun kohdalla poiketa kerran, mutta seuraavan välin tulee silloin olla vähintään 12 kuukautta.
Rotujärjestön jäsenenä säästät jokaisen pennun rekisteröinnissä useita kymmeniä euroja
Rekisteröintimaksut ovat edullisempia, jos
- kasvattajalla on kennelnimi ja hän on allekirjoittanut Kennelliiton kasvattajasitoumuksen ja
- kasvattaja on Suomen Kennelliiton jäsen ja
- kasvattaja on rotujärjestön jäsen.
Kasvattajan kannattaa tutustua jalostuksen tavoiteohjelmaan ja erityisesti suosituksiin jalostuskoirille, yhdistelmille ja kasvattajille.
Rotujärjestö kasvattajan tukena
Suomen Collieyhdistys ry tukee jäsenkasvattajiaan. Jalostustoimikunta opastaa ja neuvoo kaikessa kasvattamiseen liittyvässä. Katso ajantasaiset yhteystiedot!

Tilaa Collien omistajan oppaat jäsensihteeriltä scy.jasenpalvelut@gmail.com
Jäsenkasvattajana saat pentueilmoituksen, kennelmainoksen sekä jalostusuroksesi yhdistyksen tietokantaan esille!
CollieCafé eli kasvattajakahvilat
Jalostustoimikunta koordinoi myös collieiden kasvattajakahvilatoimintaa. CollieCaféssa kohtaavat kasvattajat, jalostusurosten omistajat ja kasvattamista suunnittelevat jäsenet avoimen keskustelun merkeissä kahvikupposen äärellä. Tutustu tarkemmin!
Kasvattajat voivat liittää uudet pentujen omistajat rotuyhdistykseen ensimmäiseksi vuodeksi! Katso lisää täältä.