Uutiset

Suuri Käyttäytymiskysely Collieille

  • 22.02.2018
  • Julkaisija : Jorma Lahti
  • Kuvaaja : Pia Ananin
  • Kommentit: 0

Osallistu rotuyhdistyksen laajaan käyttäytymiskyselyyn.

Tämä nettikysely antaa tarkempaa ja monipuolisempaa kuvaa collien käyttäytymisestä ja reaktioista eri tilanteissa.

Tarvitsemme mahdollisimman paljon vastauksia.
Tutkimustulosten luotettavuuden kannalta aktiivinen ja laaja osallistuminen on keskeistä ja erittäin tärkeää.

Jokainen vastaus on tärkeä, oli koiralla ongelmia tai ei.
Olethan mukana tiedon keräämisessä ja kerrot kyselystä myös muille collien omistajille. Kasvattajilta toivomme eritoten aktiivista kyselyn jakamista kaikille kasvattiensa omistajille. 

Kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan 5 kpl SCY ry:n tuotepalkintoja.
Kiitos etukäteen osallistumisestasi!

C-BARQ (Canine Behavioral Assessment & Research Questionnaire) on kysely, joka on tehty koirien käyttäytymisen arviointia ja tutkimusta varten. C-BARQia on käytetty useissa tieteellisissä tutkimuksissa tutkimusaineiston keräämistä varten ja se on todettu päteväksi ja luotettavaksi kuvaamaan koirien käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa (Arvelius et al., 2014; Duffy ja Serpell, 2012; Hsu ja Serpell, 2003). Taustakysymyksiä on tässä kyselyssä 21 ja itse C-BARQ koostuu 100 kysymyksestä. Aikaa kyselyyn vastaamiseen menee noin 15 minuuttia.

Tämän kyselyn tarkoituksena on kerätä laaja ja kattava aineisto sileäkarvaisten ja pitkäkarvaisten collieiden käyttäytymisestä ja luonteesta suomessa, ja selvittää aineiston avulla luonneominaisuuksien perinnölliset tunnusluvut. Tutkimusaineisto analysoidaan Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteellisen tiedekunnan kotieläintieteen opiskelijan pro gradu – tutkielmana. Vastaamalla kyselyyn henkilö luovuttaa tiedot tutkimuksen, rotujärjestön ja mahdollisesti myös Suomen Kennelliiton (SKL) käyttöön. Tutkimusaineiston henkilötietoja ja koiratietoja käsitellään luottamuksellisena. Koirien osalta tuloksia voidaan julkaista ja tulokset ovat SCY:n ja SKL:n käytettävissä.

Kysely on auki 31.3. 2018 asti

Linkki kyselyyn:
https://fi.surveymonkey.com/r/7MSWCFM


Kirjallisuus:

Arvelius, P., Eken Asp, H., Fikse, W.F., Strandberg, E. and Nilsson, K. 2014. Genetic analysis of a temperament test as a tool to select against everyday life fearfulness in Rough Collie. Journal of Animal Science, 92: 4843-4855.

Hsu, Y. and Serpell, J.A. 2003. Development and validation of a questionnaire for measuring behavior and temperament traits in pet dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association, 223: 1293-1300.

Duffy, D.L. and Serpell, J.A. 2012. Predictive validity of a method for evaluating temperament in young guide and service dogs. Applied Animal Behavior Science, 138: 99-109.

terveisin,
SCY Luonnnetoimikunta

Teksti: Luonnetoimikunta
Kuvaaja: Pia Ananin