Sasu saavutti suojelukokeesta koulutustunnuksen

  • 06.07.2018
  • Kirjoittaja : Kirsi Leppälammi
  • Kuvaaja : Pia Ananin
  • Kommentit: 0

"Collie ei ole rotu, jonka kanssa voisi kilpailla suojelukokeessa." Tämän väitteen todistivat vääräksi pitkäkarvainen collie EK3 HK3 JK2 IP1 Kiiruskan Afternoon Marvel "Sasu" ja ohjaajansa Tuuli Koski, jotka osallistuivat suojelukokeeseen Inkoossa 4.7.2018. 

Koe meni todella upeasti, ja Sasu sai ykköstuloksen ja koulutustunnuksen IP1. 

IPO-koe jaetaan kolmeen osuuteen. A-osuudessa koira jäljestää pellolla. Tästä osuudesta Sasu ja Tuuli keräsivät hienot 94 pistettä. B-osuus on tottelevaisuusosuus. Sasun ja Tuulin pisteet tältä osuudelta olivat 89. Kolmas, C-osuus on ns. puruosuus. Sasu ja Tuuli keräsivät tältä osuudelta lähes täydet pisteet 97. Kaikkien osuuksien maksimipisteet ovat 100, eli yhteensä jaossa on 300 pistettä. Sasun ykköstulos tuli loppupisteilä 280/300.

Ennestään Sasu ja Tuuli ovat keränneet koulutustunnuksia palveluskoiralajeista myös erikoiskokeesta, hausta ja jäljeltä.

Pyysimme Tuulia kertomaan hieman heidän matkastaan:

"Sasu tuli minulle, koska halusin pk-harrastuskoiran. En onneksi ollut tutustunut collieiden pk-tilastoihin etukäteen! Halusin Sasun kanssa kokeilla useita lajeja. Minulla oli 80-luvulla hoffi, josta tuli käyttövalio jäljellä. Nyt aloitin hausta, koska halusin oppia lajin.

Olen kiinnostunut koiran koulutuksesta kokonaisuutena ja sen vuoksi kävin Juha Korrin koirien KIKK (koiran itsetunnon kehityskurssi)-kurssilla. Siellä Sasu osoitti yllättävän vahvaa rohkeutta ja taistelutahtoa. Juhan kanssa sitten sovittiin, että katsotaan mihin ”lassien” rahkeet riittää ja niin aloitin hänen treeniryhmässään. Juha on ollut niin uskomattoman ammattitaitoinen ja koiraystävällinen, ennakkoluuloton treenari, että oikeasti pääsimme tavoitteeseen eli IPO1:seen.

Sasun vahvuuksia ovat rohkeus ja taisteluhalu, aktiivisuus ja sisukkuus. Se ei väistä ongelmia eikä jätä hommia kesken. Haasteita oli aggression löytymisessä ja puruvoiman kehittämisessä. Mutta Sasu paransi koko ajan ja kehittyi treeni treeniltä.

Kaikki IPO-harrastajat ovat ottaneet meidät hienosti vastaan. Roturasismiin en ole törmännyt ja meidät on otettu hienosti ja kiinnostusta rotuun osoittaen mukaan esimerkiksi maalimiesleireillä. IPO-harrastajat ovat pääsääntöisesti oikeita koiraurheiluharrastajia, joita kiinnostaa laji ja se miten erilaisilla ominaisuuksilla ja vahvuuksilla varustetut koirat siihen koulutetaan. Ja meidän treeniryhmähän on ollut ihan huippu! Ja tarpeeksi ei voi korostaa Juhan ammattitaitoa ja omistautuneisuutta lajiin. Ryhmän koirien treenaminen on hänelle puhtaasti harrastus eikä hän ota mitään rahallista korvausta siitä, että treenaa meidän koiria.

Kokeessa Sasu teki sen mitä osasi ja johon sitä oli treenattu. Minua ei varsinaisesti edes jännittänyt erityisesti, koska olimme Juhan kanssa todenneet, että Sasu on valmis kokeeseen. Toki aina voi silti tulla epäonnistuminen, mutta meillä meni kaikki nyt juuri niin kuin treeneissäkin. Ja tuloshan oli aivan mahtava! Olen superkiitollinen Juhalle ja meidän tiimille tästä upeasta matkasta."

Collieyhdistys onnittelee Sasua ja Tuulia hienosta tuloksesta!

Kuvat Pia Ananin

Teksti: Kirsi Leppälammi