Koiratanssi

Koiratanssi on hauska ja luova laji, jossa koirakko esittää musiikin tahdissa erilaisia liikesarjoja. Koirakko ilmentää työintoaan ja liikkeiden kautta voidaan nostaa esiin koiran omat parhaat ominaisuudet. Koiratanssia voi harrastaa koirakon aktivoimiseksi tai treenata tavoitteellisesti kilpaura mielessään. Koiratanssissa on 2 erilaista kilpailutyyppiä; Freestyle (vapaaohjelma) tai Heelwork to Music eli HTM (seuraamista musiikin tahdissa) joissa kilpaillaan kolmessa taitoluokassa; Alokas-, Avoin ja Voittajaluokka.

Lyhyessä ajassa koiratanssi on saavuttanut jo suuren suosion Suomessakin, yhä useampi seura ja yksityinen kouluttaja ympäri Suomen tarjoaa koulutusta lajissa. Koiratanssi on kehittynyt 1990-luvulla Englannissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Miten päästä alkuun?


Aloittaakseen harrastuksen koiran ei tarvitse osata mitään, mutta vaikkapa tokon alokasluokan liikkeiden osaaminen voi toki helpottaa alkua. Ruualle ahneen koiran palkitseminen on helpointa koiratanssissa. Koiratanssissa opetus tapahtuu positiivisella vahvistamisella, monet käyttävät apuna sheippaamista (shaping) ja naksutinta. Tanssin treenaaminen aloitetaan erilaisten temppujen opettamisella, joita sitten edistymisen myötä aletaan ketjuttaa koreografiaan mukaan. Kaikkien liikkeiden tulee olla koiralle turvallisia. Yksi esitys kestää 1,5-4 minuuttia. Jo melko vaatimattomistakin liikkeistä saa aikaiseksi hienon ohjelman kisaamistakin ajatellen.

Esityksessä koiralla saa olla vain kaulain tai kaulaimeksi luokiteltava, ehkäpä koristeellinenkin asuste. Ohjaajalle on suotavaa pukeutua esityksen teeman mukaisesti. Esiintymiskehään saa tuoda apuvälineitä, jos ne ovat ohjelmassa oleellisesti mukana eivätkä painosta koiraa tai eivät ole koiran palkkana. Ohjelmanumeron musiikin valintaan vaikuttaa paljon haluttu teema, mutta myös koiran oma vauhti. Musiikin ja koirakon yhdenmukaisuus on olennainen osa harmonista esitystä. Musiikkivalinnallaan, koreografiallaan ja teemallaan koirakko pystyy tuomaan esiin omaa persoonallisuuttaan.

Tanssiva collie

Collie on koiratanssiin erittäin hyvä rotuvalinta erinomaisen kokonsa vuoksi, älykkyydestä puhumattakaan. Colliet oppivat nopeasti eri temput ja palvelualttiutensa vuoksi ne haluavat olla mukana siellä missä tapahtuu. Collie on sopivan iso näkyäkseen hyvin, mutta riittävän pieni mahtuakseen vaikkapa pujottelemaan jalkojen välistä tai ryömimään kontillaan seisovan ihmisen alta. Keskikokoisen collien palkkaaminen on myös ohjaajalle nopeampaa ja mukavampaa, aluksi kun koira tarvitsee runsaasti palkkaa tekemästään työstä. Yleensä arvonsa niin tunteva collie saattaa jopa tanssin pyörteissä hetkeksi unohtua pitämään oikein hauskaa, ujommat taas saavat tanssista rohkeutta itselleen. Haastetta joillekin omasta äänestään pitäville collieiden omistajille tuo se, että ohjelmanumeron aikana koiran ei tulisi äännähdellä/haukkua. Koiratanssin koulutustyyli sopii erinomaisesti collieille sen positiivisuuden vuoksi. Lisäksi treenaamisessa pääsee hyvin nauttimaan collien oma-aloitteisuudesta ja älykkyydestä.

Kirjoittaja: Heidi Vuoristo (julkaisu kirjoittajan luvalla)

Lisää tietoa koiratanssista löytyy runsaasti Tahtitassut ry:n nettisivuilta.