BH-koe

BH- eli käyttäytymiskoe

BH- eli käyttäytymiskoe testaa nimensä mukaisesti koiran käyttäytymistä, mutta on lisäksi esikoe palveluskoirakokeille ja testaa koiran tottelevaisuutta ja motivaatiota tehdä ohjaajan kanssa yhteistyötä. BH-koe on lähtöisin Saksasta ja koulutustunnuksen lyhenne tulee saksan kielen sanasta BegleitHundeprüfung, Seurakoirakoe. 

BH-koe sisältää tottelevaisuus- ja kaupunkiosuudet, jotka molemmat täytyy läpäistä saadakseen hyväksytyn tuloksen. Varsinaisia pisteitä BH-kokeesta ei jaeta, vaan tulos on joko hyväksytty tai hylätty.

BH-kokeen tottelevaisuusosuus mukailee palveluskoirakokeiden tottelevaisuusosiota ja sisältää osin samoja liikkeitä. Liikkeitä ovat seuraaminen kytkettynä (sisältäen henkilöryhmän), vapaana seuraaminen, jäävät liikkeet (istu ja maahan), luoksetulo ja paikallamakuu. Koiran ollessa paikallamakuussa, toinen koira suorittaa liikkeitä ja toisinpäin. BH-kokeessa ei ammuta.

Kaupunkiosuudessa testataan koiran suhtautumista arkisiin asioihin, ihmisiin, pyörään, autoihin ja toiseen koiraan. Koira ei saa suhtautua näihin pelokkaasti tai aggressiivisesti. Kaupunkiosuudessa koira jätetään kytkettynä paikoilleen ohjaajan mennessä piiloon ja ohjaajan ollessa piilossa nollakoirakko ohittaa kytkettynä olevan koiran. Suomessa koiran alaikäraja BH-kokeeseen osallistumiselle on 12 kk.

Teksti: Kiira Käyhkö, kuva: Anni Rask