Vesipelastus

Vesipelastus eli VEPE on laji, joka on alun perin newfoundlandinkoirille ja landseereille kehitetty rodunomainen koemuoto. Nykyään lajia harrastaa myös paljon muunrotuisia koiria ja viime vuosien aikana myös useampi pitkä- ja sileäkarvainen collie on löytänyt lajin pariin. 

VEPEssä koira suorittaa erilaisia vesipelastustehtäviä, kuten hukkuvan pelastamista, pelastusrenkaan viemistä veneeseen tai veneen hakemista ulapalta rantaan. Laji vaatii koiralta paitsi uinti-intoa, myös hyvää peruskuntoa ja riittävää kokoa ja lihasmassaa. Koska vesipelastustehtävät ovat fyysisesti raskaita, vaatii laji koiralta ajoittain myös taistelutahtoa. 

Tehtävien fyysisyyden vuoksi koiran on hyvä olla luustoltaan terve. Koiran tulee olla vedessä myös ohjattavissa, eli vesi tai uiminen ei saa kiihdyttää koiraa liikaa ja koiran perustottelevaisuus täytyy olla kunnossa. Ääntely on vesipelastuksessa sallittua eikä siitä tule pistevähennyksiä.  

Vesipelastuskokeissa on kolme koeluokkaa (alokas, avoin ja voittaja) ja ennen alokasluokan kokeisiin pääsyä koiran tulee suorittaa hyväksytysti soveltuvuuskoe, jonka liikkeet ovat samat kuin alokasluokan kokeessa. Soveltuvuuskokeen läpäisyyn riittää 65/100 pistettä. Muissa luokissa jaetaan 1.-3. tulokset pisteiden perusteella. Alokasluokasta pääsee siirtymään avoimeen luokkaan kahden 1. tuloksen (vähintään 90/100p) jälkeen, avoimesta luokasta voittajaluokkaan kolmen 1. tuloksen jälkeen, ja voittajaluokasta kolme 1. tulosta oikeuttaa vesipelastusvalionarvoon. Liikkeet vaikeutuvat luokittain ja lisäksi ohjaajan käytettävissä olevien käskyjen määrä vähenee ja arvostelu tiukkenee.

Miten harrastus aloitetaan?

Lajin harrastamista varten tarvitaan treeniporukka, luvallinen treeniranta ja kumivene ja muita tarvikkeita. Viime vuosina lajitreenejä tarjoavat yhdistykset ja koirakoulut ovat lisääntyneet, joten yhä useammalla koirakolla on ollut mahdollisuus päästä lajin pariin. Myös muutamat koirauimalat ovat alkaneet tarjota vesipelastuskursseja, -treenejä ja -tutustumispäiviä. 

Laji aloitetaan totuttamalla koira veteen ja uimiseen. Nuoren koiran kanssa voidaan nopeasti alkaa harjoitella erilaisia liikkeitä kevennettyinä, esimerkiksi veneelle uimista, köyden noutamista tai esineen viemistä ohjaajalta apuohjaajalle. Myös veneen kyydissä rauhassa odottaminen on tärkeä lajitaito. Monia VEPEtaitoja, kuten viemistä ja noutamista, voi ja kannattaa harjoitella ensin kuivalla maalla, koska uidessa koiran voi olla aluksi vaikea suorittaa muita tehtäviä. 

Teksti ja kuvat: Kiira Käyhkö