Tottelevaisuuskoe

Toko on lyhennys sanasta tottelevaisuuskoe. Toko on mielenkiintoinen ja monipuolinen laji, joka haastaa sekä koiraa että ohjaajaa. Tokon alempien luokkien liikkeiden opettelusta on hyötyä myös koiran arkitottelevaisuuden kannalta ja alokasluokan liikkeistä yleensä hyvin peruskoulutettu koirakin selviää varsin hyvin. Alokasluokan liikkeitä ovat muun muassa kontaktissa ohjaajan seuraaminen, paikallaolo ryhmässä ja luoksetulo. 

Tokoliikkeiden vaikeustaso kasvaa luokka luokalta ja ylempien luokkien moniosaiset liikkeet vaativat koiralta tarkkaa ohjaajan kuuntelemista ja vireenhallintaa ja liikkeiden opettaminen ohjaajalta mielikuvitusta ja suunnitelmallisuutta. Tokossa tavoitteena on innokas, iloinen ja ohjaajaa tarkkaavaisena kuunteleva koira ja parhaimmillaan tokon harjoittelu vahvistaa koirakon yhteistyötä ja parantaa koiran ja ohjaajan välistä suhdetta merkittävästi. Harjoittelu kannattaakin etenkin nuoren koiran kanssa toteuttaa lyhyissä pätkissä. 

Miten harrastus aloitetaan?

Jos tavoitteena on tottelevaisuuskokeisiin osallistuminen, lajin harjoittelu kannattaa aloittaa usein erilaisista pohjataidoista, joita ovat muun muassa kontakti, vireenhallinta (rauhallisesta mielentilasta kiihdyttäminen vauhdikkaisiin juoksuliikkeisiin ja kiihtyneestä tilasta siirtyminen takaisin rauhalliseen mielentilaan), erilaiset palkkaustyylit (namit, erilainen leikkiminen, sosiaalinen palkka) ja koiran oppimistaitojen kehittäminen (esimerkiksi tarjoamisen opettaminen). 

Usein on tarpeen myös vahvistaa koiran vartalonhallintaa erilaisten jumppaliikkeiden avulla, jotta koiran lihaksisto pystyy suorittamaan tokon liikkeitä teknisesti halutulla tavalla. Alusta asti helppoja harjoituksia kannattaa tehdä myös häiriössä, eli esimerkiksi toisten koirien läsnä ollessa. 

Vaikka ylempien luokkien liikkeet ovat vaativia, on niiden opettaminen mielenkiintoista ja koirakin yleensä tykkää enemmän vaihtelevista harjoituksista ja ylempien luokkien juoksuliikkeistä kuin pelkistä alokasluokan pääosin paikallaan tai rauhallisessa vauhdissa tapahtuvista liikkeistä. Harjoittelussa kannattaakin alusta asti harjoitella monipuolisesti myös ylempien luokkien liikkeiden palasia, jotta koiran ja ohjaajan mielenkiinto pysyy yllä. 

Tavoitteena kannattaa pitää sitä, että koko harjoittelun ajan koira on kiinnostunut ohjaajasta ja yhteisestä tekemisestä, eikä esimerkiksi väsymisen takia lähde välillä haistelemaan, turhaudu tai kiinnostu esimerkiksi muista koirista tai ihmisistä. Tokossa koiran toivotaan työskentelevän hiljaa, joten myös ääntelyyn kannattaa kiinnittää alusta asti huomiota. 

Teksti: Kiira Käyhkö, kuvat: Tea Palander

Toko- ja rallytokotoimikunta

Collieyhdistyksen toko- ja rallytokotoimikunnan tarkoituksena on edistää tottelevaisuuskokeiden sekä rally-tokon harrastusta collierotujen parissa. Vuodesta 2020 alkaen on toiminut collieiden oma tokorinki, joka tarjoaa säännöllistä koulutusta kohti ylempiä luokkia! Toko- ja rallytokotoimikunnan yhteystiedot löydät omalta sivultaan.

SCY:n tokoleiri vuodelta 2016 Paimiossa. Kuva: Taija Hyvönen