Collieiden geenitestitulosten tallennus KoiraNetiin alkaa

10.7.2023

SCY on saanut Kennelliitolta odotetun tiedon collieiden geenitestitulosten tallennuksen aloittamisesta. Alla on yhdistyksen saama tiedote SKL:n jalostussihteeriltä - luethan ohjeet huolella!

Uusien geenitestitulosten tallennus alkaa 
Jalostustieteellisen toimikunnan kokouksen 8/2017 päätösten mukaisesti pitkä- ja sileäkarvaiselle collielle on 3.7.2023 avattu sähköinen lähete alla mainituille geenitesteille. Tulokset tulevat näkymään jalostustietojärjestelmässä. 

 • CEA, collie eye anomaly 
 • MDR1, lääkeaineyliherkkyys 
 • rc2d-PRA, etenevä verkkokalvon rappeuma

Testin tilaaminen ja tuloksen tallennus 
Aivan ensimmäisenä kannattaa koiran omistajan varmistaa testin tilaamiseen liittyvät ohjeet haluamansa laboratorion kautta ja sitten varata koiralle näytteenotto. Ennen näytteenottoa tulee omistajan tai omistajan valtuuttaman henkilön tilata Omakoira-palvelussa tai sen mobiilisovelluksessa lähete haluttua geenitestiä varten. Vielä rekisteröimättömälle pentueelle tai sen osalle voi tilata lähetteen, kun pennut on tallennettu Omakoiran pentueilmoitukselle. 

Näytteenottajalle kerrotaan, että tulos halutaan tallennettavaksi Kennelliittoon, jotta hän tietää käydä vahvistamassa näytteenoton Omakoira-palvelun kautta. Laboratoriot määrittelevät, millaisesta näytteestä (veri-, poskisolu- tai karvanäyte) tutkimukset voidaan tehdä. Näyte toimitetaan eteenpäin laboratoriolle, joka toimittaa puolestaan tuloksen tilaajalle, sekä tallentaa sen suoraan Kennelliiton tietokantaan. 

Testit hyväksytään seuraavista laboratorioista/testipaneeleista: 

 • CEA – Laboklin, Movet ja MyDogDNA 
 • MDR1 – Laboklin, Movet ja MyDogDNA 
 • rcd2-PRA – Laboklin ja Movet 

Rotujärjestö voi olla yhteydessä Kennelliittoon, jos hyväksyttyjen laboratorioiden listaan on muutostoiveita. 

Aiemmin saadut tulokset 
Ennen tallennuksen aloittamista saadut tulokset voidaan tallentaa Kennelliitossa takautuvasti testatulle koiralle syntyneen pentueen rekisteröinnin yhteydessä. Tällöin tulosraportista (tai muista tuloksen mukana toimitetuista dokumenteista) tulee käydä ilmi seuraavat tiedot: 

 • näyte on otettu hyväksytyllä näytteenottajalla 
 • tunnistusmerkintä on tarkastettu näytteenottohetkellä 
 • näytteenottopäivä 
 • tutkimus-/analyysipäivä 
 • testi on hyväksytystä laboratoriosta 

Tulokset on mahdollista tallentaa kaikille koirille takautuvasti myös laboratorioiden toimesta, jos lähete ja näytteenottotiedot kirjataan sitä ennen takautuvasti Omakoiran kautta. Tämä on kuitenkin näytteenottajilta ja laboratorioilta ylimääräistä palvelua, jonka mahdollisuudesta kannattaa olla heihin yhteydessä etukäteen. 

Polveutumisen perusteella terve -tulokset 
Koiralle kirjataan tieto, että se on sairauden tai vian suhteen terve polveutumisen perusteella korkeintaan kolme sukupolvea eteenpäin geneettisesti terveen testituloksen saaneista koirista. Tämän jälkeen on koira tai sen jälkeläiset testattava uudestaan, jotta ne saavat tuloksen. Polveutumisen perusteella terveeksi voidaan merkitä vain Kennelliiton tietokantaan tallennettujen tulosten perusteella. Polveutumisen perusteella terve koira vastaa jalostuskäytössä terveeksi testattua. Polveutumisen perusteella terve -statusta ei kuitenkaan valitettavasti ole vielä teknisesti toteutettu Kennelliiton järjestelmissä, eikä merkintää siis tällä hetkellä tehdä. 

Ulkomaiset ja tuontikoirat 
Tuontikoirista, ulkomaisista jalostuskoirista ja tuontisperman osalta hyväksytään sellaiset ulkomaiset tulokset, jotka koskevat samoja mutaatioita kuin rodulle tallennettavaksi hyväksytyt tulokset, vaikka testejä ei ole tehty Kennelliiton erikseen hyväksymässä laboratoriossa. Lausuntoon tai erilliseen näytteenottotodistukseen on oltava kirjattu, että näyte on eläinlääkärin tai laboratorion edustajan ottama. 

Edellä mainituista ohjeista poiketessa kannattaa olla etukäteen yhteydessä jalostusposti@kennelliitto.fi .