Esitys hyväksyttyjen värien lisäämisestä

1.4.2023

Suomen Collieyhdistys ottaa pitkä- ja sileäkarvaisen collien tulevaisuuden vakavasti. Kannamme huolta rotujemme geneettisestä monimuotoisuudesta ja käytettävissä olevan jalostusmateriaalin laajentamisesta ja tähän liittyen on tarpeellista luoda uusia mahdollisuuksia jalostusyhdistelmien monipuolistamiseksi. 

Yhdistyksen hallitus on tehnyt Suomen Kennelliiton ohitse esityksen FCI:lle siitä, että Suomessa hyväksytään nykyisten kolmen värin rinnalle virallisesti myös soopelimerlet sekä valkoiset colliet. Huom. jälkimmäisillä ei tarkoiteta ns. tuplamerlejä, vaan piebald-taustaan pohjaavasta väristä jalostettuja normaalisti kuulevia ja näkeviä valkoisia collieita, joilla on pää joko tricolour, soopeli, blue merle tai soopelimerle, ja usein rungossa samanvärinen läiskä tai useampia. 

Muun muassa USA:ssa käytössä oleva rotumääritelmä hyväksyy collieiden väreiksi myös soopelimerlet ja valkoiset, joten hallitus katsoo, ettei Suomessakaan ole syytä olla hyväksymättä ko. värejä. Hyväksyttyjen värien lisääminen lisää monimuotoisuutta ja mahdollisuuksia tehdä erilaisia yhdistelmiä sekä tekee kannattavammaksi tuoda Suomeen ulkomailta erivärisiä koiria. 

Tiedotamme esityksen etenemisestä prosessin eri vaiheissa, mutta jos haluat ottaa yhteyttä tai sinulla on kysymyksiä, ole yhteydessä hallitus@collieyhdistys.fi !

Soopelimerle. Kuva: Marketta Alaraudanjoki