PK-rinkiläiset vuodelle 2022

9.2.2022

Suomen Collieyhdistyksen palveluskoirarinkiläiset vuodelle 2022 on valittu. PK-toimikunta valitsi rinkiin seuraavat koirakot: 

Kiira Käyhkö & Kelmi (cpku Scottail Your Mischief Managed)
Katri Leikola & Torro (csku Timonan Loki Loves Loyalty)
Eija Rantamäki & Vega (csku Futuremaker’s Hieracium)
Minna Saarinen & Kikka (cskn Final Fantasy’s Just Add Magic)
Jaana Sinko & Mutti (cskn Zinkos Blessing in Disguise)
Tiina Kuhmonen & Nuppu (cpkn Leathan Linn Gwirith Min Gilgalad)
Tiina Salminen & Tikku (cskn Mironik's Fleur)
Sarianna Saarenheimo & Ruura (cpkn Irokon Smooth Sensation)
Iida Hyytinen & Pico (csku Diura’s Ambassador)
Merja Fröberg & Sega (cskn Diamondfox Guess Glamor)


Hakijoita kahden ringin verran

Tällä kertaa palveluskoirarinkiin haki 20 koirakkoa. Viime vuonna rinkihakua ei järjestetty ollenkaan, koska koronan vuoksi vuonna 2020 tapahtumia jäi järjestämättä ja sama rinkiporukka jatkoi treenaamista vielä 2021. Tämän vuoksi toimikunnassa osattiin hieman varautua siihen, että hakemuksia voi tulla aiempaa enemmän ja valintakriteerejä valmisteltiin etukäteen.

Hakemusten määrä kuitenkin yllätti, ja vain joka toinen hakija pystyttiin valitsemaan. Esityksen valinnoista valmisteli toimikunnalle kaksi toimikunnan jäsentä, jotka eivät itse hakeneet rinkiin ja esitys hyväksyttiin sellaisenaan.

Rinkiin haettiin nuorilla koirilla, joilla ei pääsääntöisesti vielä ole harrastustuloksia. Koirat siis olivat samalla viivalla. Vain valituista kahdella koiralla on käyttötulos. Tärkeimmäksi kriteeriksi muodostuikin ohjaajien aiempi kokemus palvelus- tai pelastuskoiraharrastuksesta, mikä todentui ohjaajan aiemmalla koiralla tehdyllä käyttötuloksella. Sen lisäksi valituilla koirakoilla on tavoitteet palvelus- tai pelastuskoira tuloksiin nykyisellä koirallaan. Lisäksi muutamalla hakeneella koirakolla on BH tehtynä ja heistä valikoitui kaksi rinkiin aiemman rinkiaktiivisuuden perusteella.

Aikaisempina vuosina rinkiin pääsyyn on riittänyt kiinnostus palveluskoiraharrastusta kohtaan. Tämän vuoden tiukasta karsinnasta ei voi tehdä johtopäätöstä että rinkiin olisi jatkossakin vaikea päästä. Hakijoilla on nuoria koiria, joilla voi hakea toisenakin vuonna mukaan. Palveluskoiran kouluttaminen kestää kuitenkin useita vuosia. Toimikunta järjestää koulutusta omien resurssiensa mukaan, mutta ei voi olla ainoa koulutuksen tarjoaja vaan on tukena koirakon harrastuksen edistymisessä kokeisiin asti. Siksi onkin tärkeää että harrastaa maastolajeja myös omalla kotipaikkakunnalla. Toivottavasti hakijat jatkavat omia harrastuksiaan siitä huolimatta, etteivät tänä vuonna mahtuneet rinkiin mukaan ja hakevat uudelleen, jos se on mahdollista.

Toimikunnassa olemme erittäin iloisia siitä että palveluskoiraharrastus kiinnostaa näin monia ja tämän vuoksi haluamme myös tarjota joitakin koulutusmahdollisuuksia hakijoille, jotka eivät tänä vuonna mahtuneet rinkiin. Keväällä järjestetään Koirapalvelu Balanssin Motivoitunut ja tasapainoinen harrastuskoira -koulutus sekä kesäkauden rinkiviikonloppu pyritään järjestämään kahdella kouluttajalla, jotta useammalla olisi mahdollisuus osallistua toimintaan.

Haluamme ehdottomasti kannustaa jatkossakin collieita palveluskoiraharrastusten piiriin.

Palveluskoiratoimikunnan puolesta

Anni Malkamäki