Yhdistyksen säännöt uudistuivat!

11.3.2022

Suomen Collieyhdistyksen uudet säännöt astuivat voimaan 3.3.2022.

Sääntömuutosta tehtiin pitkään ja hartaasti ja vuoden 2020 syysvuosikokouksessa hallitus valtuutettiin tekemään sääntömuutokset. Matkalla tuli vielä yksi muuttuja, yhdistyslain tuleva (mahdollinen) muutos joka aiheutti, että sääntöihin lisättiin yksi kokousmuoto, verkkokokous, lisää. Lähinnä itseasiassa muutettiin termi etäkokouksesta verkkokokoukseksi, etäkokouksen tarkoittaessa kokoustapaa, joka meillä on jo käytössä, kun ajatus alun perin oli täysin kotisohvalta osallistumisen mahdollistava kokousmuoto. 

Hartaus tuotti tulosta, ja PRH hyväksyi säännöt yhdellä pienellä muutoksella tilintarkastuksen aikatauluun. Tässä kohtaa määräävänä oli Tilintarkastuslaki, jota vastaan SCY:n lihakset eivät kyllä riitä pullistelemaan. 
Toiveissa oli, että säännöt olisivat olleet hyväksyttynä ennen Colliesanomien 1/2022 painoon menoa, mutta aina eivät toiveet toteudu. Säännöt hyväksyttiin PRH:ssa samana päivänä, jolloin lehdet alkoivat putoilla postiluukuista. 


Suurimmat muutokset uusissa säännöissä ovat:

-          Jatkossa on yksi vuosikokous vuodessa, keväisin, jossa vahvistetaan edellisen vuoden tilinpäätös, kuluvan vuoden budjetti ja päätetään kuluvan vuoden jäsenmaksuista.

Tätä perusteltiin sillä, että syysvuosikokouksiin ei ole vuosiin osallistunut edes sitä kourallista väkeä mitä keväällä. Kokoukset ovat myös kuluerä, ja näin ollen vapautetaan varoja muuhun toimintaan.

-          Jäsenmaksun eräpäivän määrää hallitus ja eronneeksi katsotaan jäsenet, jotka eivät ole suorittaneet jäsenmaksuaan eräpäivään mennessä.

Entisissä säännöissä oli jäsenmaksuille eräpäivä, tammikuun viimeinen päivä, jonka lisäksi oli määrätty, että mikäli jäsenmaksua ei ole maksettu 15.2. mennessä, jäsen katsotaan eronneeksi. Jälkimmäinen jäänne ajoilta, jolloin maksujen kirjautuminen otti oman aikansa pankkien välillä ja sisällä. Kuitenkin, ajan mentyä eteenpäin ja pankkienkin järjestelmien tullessa tähän päivään ei ole syytä miksi maksuja odotettaisiin tileille viikkoja.

-          Kokouskutsut voidaan jatkossa lähettää myös sähköpostilla ja julkaista yhdistyksen sivuilla.

Aiemmat säännöt olivat tästä hyvinkin jäykät ja vain yhdistyksen lehdessä, Colliesanomissa, tai kirjepostina toimitetut kutsut olivat virallisia. Kaikki muut poikkeamat vaativat aina erillisen luvan yksittäisiltä. Maailma näytti jo mahtinsa ja kuinka joskus on tarpeellista saada tieto nopeasti eteenpäin. Kirjeposti on lisäksi näinä aikoina hyvinkin hinnakasta, joten tälläkin muutoksella pyritään vaikuttamaan kulukehitykseen tulevaisuudessa. Jatkossakin vuosikokouskutsu löytyy silti lehdestä, sitä vain vahvistetaan muilla kanavilla ja mahdolliset muutokset pystytään viestimään muitakin kanavia käyttäen.

-          Kokoustapojen repertuaaria laajennettiin. Livekokouksen (joko varsinaisessa kokoontumispaikassa tai etäpisteellä osallistumisen) lisäksi meillä on mahdollisuus pitää jatkossa myös verkkokokous hallituksen tai vuosikokouksen niin päättäessä.

Korona-aika näytti, etteivät perinteiset kokoustavat ole aina mahdollisia. Nyt tehty muutos mahdollistaa verkkokokousten pitämisen ilman esivallan säätämiä poikkeuslakeja ja myös ”normaalina” aikana mikäli niin tahdomme. Vaikka livekokouksien hienous, sosiaalinen kanssakäyminen, jää verkkokokouksissa huomattavasti vähemmäksi mahdollistaa verkossa tapahtuvat kokous jäsenistön laajemman vaikuttamisen yhdistyksemme asioihin.

-          Kauan ja hartaasti toivottu ja kaivattu mahdollisuus osallistua yhdistyksen päätöksen tekoon valtakirjalla.

Toive ja kaipuu on nyt täytetty ja uusissa säännöissä on mahdollista osallistua kokouksiin valtakirjalla. Esitettävien valtakirjojen määrää on rajoitettu kahteen per osallistuja, eli ihan rajatonta määrää niitäkään ei saa kokoukseen mukaansa haalia. 

Koska hallitusjäsenten paikat ovat olleet vanhoilla säännöillä jaossa syysvuosikokouksessa, tulee murroksessa tähän poikkeus. Vuonna 2022 syysvuosikokouksessa katkolla olevat paikat (puheenjohtaja, kaksi hallituslaista sekä yksi varajäsen) täytetään 2023 vuosikokouksessa. Ts. nyt toimipaikoillaan olevat jatkavat kauttaan 2023 kokoukseen saakka. Kokouksen jälkeen uusi hallitus astuu välittömästi voimaan ja jatkossa hallitusjäsenet valitaan aina keväisin vuosikokouksessa. Tällöin vastuuvapaus tili- ja talousasioissa myönnetään selkeästi sille hallitukselle, joka on ollut vastuussa taloudesta omalla hallituskaudellaan. 

Säännöt ovat nähtävissä yhdistyksen sivuilla: https://www.scy.fi/yhdistys/scy-esittely/yhdistyksen-saannot/ 
Yhdistyksen valtakirjapohja löytyy myös sivuilta: https://urly.fi/2w6j

Mikäli säännöistä herää kysyttävää, hallitus vastaa kysymyksiin enemmän kuin mielellään. 
Toivottavasti nämä säännöt palvelevat meitä ja yhdistystä parhaalla mahdollisella tavalla ja antavat jäsenistölle sille kuuluvan oikeuden vaikuttaa yhdistyksen toimintaan ja päätöksentekoon.