PK-rinki

Collieiden PK-rinki perustettiin vuonna 2017. Rinki painottui ensimmäisenä toimintavuonnaan palveluskoirakokeiden tottelevaisuusosioon ja myöhemmin mukaan tulivat myös maastoviikonloppujen koulutukset. Vuonna 2022 rinkikoulutukset painottivat jälleen enemmän tottelevaisuutta. 

Ringin kouluttajina ovat toimineet Susanna Korri (2017) ja Heidi Kailio (2018-2022), järjestelyistä vastaa palveluskoiratoimikunta. Myös rinkiläiset itse osallistuvat käytännön järjestelyihin (majoitus, ruokailut).

PK-ringin 2023 koulutusviikonloput:
29.-30.4.2023 Kankaanpää, Satakunta
10.-11.6.2023 Lapua, Etelä-Pohjanmaa
29.-30.7.2023 Lohtaja, Keski-Pohjanmaa
9.-10.9.2023 tarkentuu myöhemmin

Rinkihaku päättyi 31.3. ja hakemuksia saapui 22 kpl. Rinkiin osallistuminen on sitovaa, mutta poissaolotapauksissa paikan voi myydä toiselle colliekoirakolle.Vapaista tuurauspaikoista ilmoitetaan julkisessa fb-ryhmässä SCY Collieiden  Palveluskoiratoiminta. Koulutusten hinta on 60 €/viikonloppu, ja rinkiläiset kustantavat itse majoitukset, matkat ja ruokailut. Rinkiläiset osallistuvat tarvittaessa koulutusviikonloppujen järjestelyihin esim. ruokailujen ja majoitusten osalta. 

PK-rinkiläiset 2023 esittäytyvät!

Tea Palander ja Jerry (cpku Crofter’s Only Troublemaker)

Jerry on 2-vuotias pk-collieuros. Meidän lajivalikoimaan pk-puolella kuuluu jälki, haku ja etsintä, joista kaikissa tähtäämme pidemmällä aikajänteellä kokeisiin. Tämän kauden tavoitteena meillä on päästä syksyksi BH-koekuntoon ja rakennella myös 1-luokan tottikseen sellaiset pohjat, että ensi kesänä pääsisi jo tutkailemaan koekalenteria. Jerryn vahvuuksina näen sen toiminnanhalun, sinnikkyyden ja kohtalaisen kovuuden. Se ei helposti lannistu eikä pienistä hätkähdä. Heikkoutena/treenattavana asiana on häiriöherkkyys, joka pohjaa varmasti pitkälti iästä ja kokemattomuudesta. Jerry on vilkas ja turhautuu melko nopeasti, mikä helposti johtaa ääntelyyn. Toivon ringiltä tukea koiran energian kanavoimiseen ja ihan konkreettisia vinkkejä tottiksen opettamiseen. 

Helinä Riekki ja Smith (cpku Mustan Nikolauksen Felipes Power)

Smith on 3-vuotias pk-collieuros ja harrastamme monipuolisesti. Pk-lajeista päälajinamme on haku. Tälle kaudelle on suunnitelmissa loppuvuodesta suorittaa BH.

Pia Elomaa ja Luka (cpku Ruffenuff An Apple A Day)

Luka on iältään 1v 4 kk, reipas nuori pk-collieuros. Hän rakastaa ihmisiä ja on hyvin avoin. Hän pitää kovin myös omasta äänestään innostuessaan ja silloin, kun on tylsää ja pitäisi olla toimintaa. Viime kesänä aloitimme jäljen aakkosia ja esineruutua. Talven aikana olemme tottistelleet pienissä erissä. Tavoitteena meillä on ensikaudella BH ja jos treenejä on tarpeeksi alla, myös JK1. Minusta meille on jo kehittynyt hyvä suhde ja tekeminen on ollut iloista. 

Mari Knuuttila ja Selma (cpkn Crofter’s Only Life’n Soul)

Selma on iältään 3v7kk pk-collienarttu. Selma on ensimmäinen koirani, jonka kanssa harrastan PK-lajeja, joten ringistä toivon saavani oppia ja ohjausta tottiksen kouluttamiseen. Selma on ohjaajaherkkä ja lukee sekä peilaa tekemiseensä pienimpiäkin tunnetilojani taitavasti. Sen koen sekä heikkoutena että vahvuutenakin. Olemme suorittaneet lokakuussa 2022 BH:n hyväksytysti. Sen jälkeen Selma astutettiin ja ihanien pentujen jälkeen sen kanssa on palattu harrastusten pariin keväällä 2023. Meidän suosikkilajeiksi ovat valikoituneet kiinnostuksen ja taipumusten perusteella nenänkäyttölajit, PK-puolella jälki. Lisäksi Selma kisaa aktiivisesti noseworkissa ja satunnaisesti rallytokossa. Selma on kuuliainen ja ruualle ahne työmyyrä, jonka kanssa on ilo treenata. 

Piia Honkakoski ja Haiku (csku Final Fantasy’s Lift My Spirits)

Haiku on seitsemän kuukautta vanha sk-collieuros. Se rakastaa ihmisiä, on ahne, kaikesta kiinnostunut ja utelias, vilkas sekä aktiivinen. Tavoitteeni tälle kaudelle on yhteisen sävelen löytäminen koulutuskentillä eli iloinen yhdessä tekeminen ja Haikulle sopivien palkkaustapojen löytäminen, mikä vahvistaa sen motivaatiota kanssani työskentelyyn. Ohjaajana haluan kehittyä koiralle selkeäksi, onnistumisia ja mielenkiintoisia tehtäviä tarjoavaksi ohjaajaksi. Haluan oppia pilkkomaan asioita pienempiin välitavoitteisiin ja hahmottamaan niitä paremmin. Uskon, että ringin toimintaan osallistumalla saamme hyvät eväät lähteä rakentamaan yhdessä tekemistä ja sitä kautta oppia työskentelemään yhdessä meille sopivalla tavalla. BH-koe on tavoitteena. Tällä hetkellä pk-lajeista haku kiinnostaa eniten. 

Eija Rantamäki ja Jäbä (csku Zinkos Yeah Right)

Jäbä on yksivuotias sk-collieuros. Sen kanssa on treenattu enemmän maastopuolella, peltojälkeä, hakua ja pelastuskoirajuttuja. Olenkin tosi iloinen rinkiin pääsystä, päästään ohjatusti alkuun tottiksessa. Jäbä on iso, tosi vauhdikas, vilkas ja hyväntuulinen uros. Haasteet on varmaan häiriöiden kestämisessä ja keskittymisessä omaan suoritukseen. Se nauttii tekemisestä ja kroppansa käyttämisestä. Minulla on ollut useampia koiria ja olen kisannut PK-puolella haussa ja jäljellä. Viime vuosina olen osallistunut pääasiassa pelastuskoirakokeisiin. Tosi hienoa päästä treenaamaan ja tutustumaan muihin rinkiläisiin!

Johanna Huttunen ja Dina (cskn Zinkos Whole Shebang)

Dina on vuoden ikäinen sk-collienarttu ja se on ensimmäinen collieni. Viime kesänä aloitettiin peltojäljen treenaaminen ja syksyllä toko. Tavoitteita on molemmissa lajeissa ja myöhemmin myös (metsä)jäljellä. Tälle vuodelle tavoitteena olisi saada BH:n ja tokon alokasluokan taidot haltuun ja toki edistyminen myös peltojäljellä. Dinan kanssa on ihana treenata. Se on sellainen kaikki käy -tyyppi niin palkkauksen kuin tekemisen suhteen. Itselläni on ollut haasteena alkaa käyttää käskysanoja, pitkälti käsiohjauksella ja kehuilla on menty. Lisäksi esteet ovat vähän jännittäneet itseä. Rinkiin mukaan pääsyllä on ollut iso merkitys; näkee ja oppii, miten erilaisia asioita opetetaan ilon kautta ja aidosti hyvässä ilmapiirissä. 

Minna Raesalmi ja Indy (csku Cinnaberry’s Lucifer)

Indy on 1v 6 kk ikäinen sk-collieuros. Indy on ensimmäinen PK-rotuinen koirani. Parasta treenaamisessa on mukava tekeminen ja oppiminen yhdessä Indyn kanssa. Harrastamme tavoitteellisesti hakua ja jälkeä, lisäksi tokoa hömppäillään. Treenailemme tottikseen vahvoja perustuksia ja siihen pala kerrallaan tekniikkaa. Tärkeimpiä harjoiteltavia asioita minulla ohjaajana on opetella selkeää ohjaamista ja palkkaamista. Indy on kiva harrastuskoira: vahva, kestävä ja hyväviettinen nuorukainen, joka nauttii, kun saa käyttää kroppaansa. Tavoitteena on BH vuonna 2024 ja siitä eteenpäin kohti kokeita. 

Katri Leikola ja Torro (csku Timonan Loki Loves Loyalty)

Me ollaan Katri ja Torro, asutaan Nokian Tottijärvellä kepon ja viiden nahkan laumassa. Torro on 3,5 v ja meillä kotona syntynyt. Oltiin PK-ringissä viime kausikin, mutta sen verran jäi hommat kesken, että armollisesti päästiin uudelleen! Hienoa oli päästä mukaan vielä uudelleen; tämä on ollut todella antoisaa ja motivoivaa.

Treenataan kisatavoitteellisesti hakua, jälkeä ja etsintäkoetta. Kisattu on vähän myös tokoa, aksaa ja yksi rallykoekin, ja paimennustaippari suoritettu. BH käytiin viime kesänä. Meillä suurimmat ongelmat ovat koiran, ja ennen kaikkea ohjaajan korvien välissä. Olen armoton kisajännittäjä ja se heijastuu sitten koiraan. Kaikessa on muutenkin enemmän ja vähemmän viilaamista. Paikallamakuun ääntelystä on melkein jo onneksi päästy eroon. Hyppynouto ja A on ollut työn alla viime talven, ja hyvällä mallilla nekin. Suunnitelmissa meillä on startata PK-kokeissa tänä vuonna.

Torro on mun kuudes PK-koira, sen emänisänemä Pirkko-Liisa oli sellanen harrastuksellinen esikuva meille, sen kanssa kisattiin kolmessa PK-lajissa. Eka nahka mulle tuli 1996, mutta ennen Torroa oli 9 vuoden tauko harrastamisessa. Ja koska kukaan meistä ei nuorene, koetan ohjaajana oppia uusia niksejä millä saan juuri tämän koiran toimimaan. Pikkuhiljaa alkaa yhteistyö sujuakin, ehkä.

Jaana Sinko ja Mutti (cskn Zinkos Blessing In Disguise)

Tervehdys Kokkolasta Mutilta, ja taloudenhoitaja Jaanalta. Mutti on 3,5-vuotias sk-collienarttu. Mutin kanssa treenaamme aktiivisesti pekopuolta, peltojälkeä ja hakua. Lisäksi satunnaisesti viestiä ja ”talvisivulajina” aloitimme noseworkin. Mutti palkkautuu hyvin sekä ruuan että lelun avulla. Mutti on alustavarma ja rohkeutta on tullut lisää aikuistumisen myötä. Mutti on motivoitunut töihin poikkeuksetta ja sen vahvuus on ehdottomasti maastopuolella. Se nauttii jäljestää pellolla, etsiä maalihenkilöitä metsästä, rakennuksista tai raunioilta. Kehitettäviä puolia ovat minun komentamisen vähentäminen tylsissä tilanteissa haukkumalla ja ärsykeherkkyys ajoittain. Tälle kaudelle tavoitteena on BH ja syksyllä peltojälkikokeiden korkkaus. Odotan mukavia yhteisiä treenejämme ja muihin taloudenhoitajiin sekä koiruuksiin tutustumista. Muiden koulutussessioita seuraamalla oppii aina itsekin ja saa hyviä vinkkejä omiin treeneihin.