Pitkäkarvaisen collien trimmaus

TEKSTI: Anne Kokkonen

KUVAT: Anne Kylmäoja

Collie ei ole varsinaisesti mikään trimmattava rotu, mutta sen siistinä pitäminen edellyttää pientä trimmaamista. Tassukarvat siistitään, koska trimmaamattomissa tassuissa kulkeutuu sisälle runsaasti likaa ja roskia ja talvella lumi tarttuu niihin vielä helpommin. Korvat siistitään, koska korvantauskarvat takkuuntuvat hyvin herkästi ja lopulta siellä voi olla nyrkin kokoinen takkupallo. Hampaiden puhtaana pitäminen on osa koiran yleisterveyttä, samoin kynsien leikkaaminen. Liian pitkät kynnet vaikeuttavat koiran liikkumista ja aiheuttavat kipua. Karvanlähtöaikaan irtoava pohjavilla tumppuuntuu, aiheuttaa takkuja ja mahdollisesti jopa ihotulehduksia. Puhdas ja siisti collie on silmälle ilo - onhan se maailman kaunein koirarotu.

Trimmausohjeista ja -kursseista ei ole kuitenkaan mitään hyötyä, ellei itse rohkaistu kokeilemaan. Karva on uusiutuva luonnonvara, joten suurta vahinkoa ei koskaan pääse tapahtumaan!

Välineet

Itse käytän kuvassa näkyviä välineitä, mutta paljon vähemmälläkin pääsee alkuun.

  • - suihkupullo
  • - kynsisakset (Miller’s Forge käytössä todettu parhaaksi) ja kynsitrimmeri
  • - tassutrimmeri
  • - ohennussakset ja suorat sakset
  • - metallikampa
  • - karstat, iso ja pieni (Lawrencen pehmeä karsta)
  • - hammasraspi
  • - harjoja, kuvassa näkyvät ovat vasemmalta oikealle Roger Para, Chris Christensen, tupeerausharja sekä Mason Pearson. Roger Paraa kutsutaan näistä ns. collieharjaksi, mutta mielestäni se ei toimi collien turkin läpiharjauksessa. Paras siihen on kunnollinen pehmeä karsta.

Lisäksi käytössä on kunnollinen ja tehokas koirakuivain sekä shampoot.

Koiran pesu ja kynsien leikkuu

Kynsitrimmerillä saa hyvää jälkeä ja se on koiralle hellävarainen.

Kun aletaan trimmaamaan collieta, sen on oltava pesty, puhdas ja takuton. Vähintäänkin tassukarvat on pestävä ennen tassutrimmiä. Tassukarvoissa oleva hiekka tylsyttää trimmaussakset ja ne ovat sen jälkeen käytännössä hyödyttömät.

Ennen trimmauksen aloittamista pesen koiran, kuivaan sen kuivaimella ja käyn läpi jakauksittain Lawrencen pehmeällä karstalla. Tässä jutussa keskityn kuitenkin enemmän trimmaukseen, joten näistä vaiheista ei ole kuvia.

Collien trimmaus aloitetaan kynsien leikkaamisella. Miller’s Forge -kynsisakset ovat parhaimmat. Kynnestä leikataan pois aina kaikki ylimääräinen ytimeen asti. Mustat kynnet ovat haasteellisimmat. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kynsi katkaistaan siitä kohtaa, mistä se alkaa kääntymään alaspäin. Koira ei kuole, jos kynnen leikkaa liian lyhyeksi, joten sitäkin on turha pelätä. Tärkeää on aloittaa säännöllinen kynsien leikkaaminen jo pennusta, jotta kynnet eivät koskaan pääse liian pitkiksi. Tällä hetkellä käytän kynsien lyhentämiseen pääasiassa kynsitrimmeriä, jolla kynnen saa erittäin lyhyeksi sekä kauniisti muotoiltua. Sillä on myös lähes mahdotonta lyhentää ytimeen asti ja se on koiralle hyvin hellävarainen. Jopa meidän vanha rouvamme, jolle on tehty iso varvasleikkaus pari vuotta sitten, antaa trimmerillä hoitaa leikattujen varpaiden kynnet oikein hyvin, kun taas kynsisakset ovat paljon epämiellyttävämmät.

Etutassujen trimmaus

Aloita tassujen trimmaus etujalkojen hapsujen harjaamisella.
Hapsukarvat kampaamalla varmistat, ettei turkkiin jää takkuja.
Leikkaa suorilla saksilla kaunis linja hapsuista reunimmaiseen varpaaseen.
Muista tarkistaa, ettei tassun sisäpuolelle jää epäsiistejä hapsuja.
Tassutrimmerin käyttö vähentää kuran ja hiekan kulkeutumista sisälle, sillä trimmerillä on helpompi siistiä tassukarvat myös varpaiden välistä.
Leikkaa tassukarvat ensin keskeltä tassua, sillä tassu on vielä muotoilematta.
Lyhennettyäsi tassukarvat siisti tassun reunat varpaiden linjoja noudatellen suorilla saksilla.
Karstaa lopuksi tassun karvat päältä pystyyn ja ohenna ohennussaksilla. Tassujen trimmaus aloitetaan etujalkojen hapsujen avaamisella. Ne käydään läpi ensin pienellä karstalla, välillä suihkupullosta vettä suihkuttaen, jos on tarve. Sen jälkeen ne käydään läpi vielä metallikammalla.

Tassujen trimmaus aloitetaan etujalkojen hapsujen avaamisella. Ne käydään läpi ensin pienellä karstalla, välillä suihkupullosta vettä suihkuttaen, jos on tarve. Sen jälkeen ne käydään läpi vielä metallikammalla. Kun kampa menee hyvin hapsuista läpi, karvat on selvitetty. Tämä pätee koko collieen. Turkki on hyvin hoidettu, kun sen läpi kulkee kampa vaikeuksitta.

Tämän jälkeen leikkaa suorilla saksilla kaunis linja hapsuista reunimmaiseen varpaaseen. Collielle kuuluvat kauniit s-linjat ja mielestäni niitä tulee noudattaa myös trimmauksessa, tekemättä missään liian jyrkkiä kulmia. Muista tehdä sama myös tassun sisäpuolella. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen tekee tassutrimmin omalla tyylillään eikä väärää tapaa ole.

Seuraavaksi lyhennetään karvat tassun pohjasta. Tähän käytän tassutrimmeriä, mutta saman voi tehdä myös saksilla. Tärkeää on varoa, että ei vielä tässä vaiheessa leikkaa muualta kuin keskeltä tassua, sillä tassu on vielä muotoilematta. Siirryin käyttämään tassutrimmeriä parisen vuotta sitten ja hiekan kulkeutuminen sisälle väheni huomattavasti. Sillä saa kaivettua karvat hyvin syvältä varpaiden välistä aivan eri tavalla kuin saksilla. Tassutrimmeri on muistettava puhdistaa ja öljytä ohjeiden mukaan jokaisen käytön jälkeen.

Siisti nyt tassun reunat varpaiden linjoja noudatellen suorilla saksilla. Karstaa lopuksi tassun karvat päältä pystyyn ja ohenna varovasti ohennussaksilla.

Takatassujen trimmaus

Avaa takajalkojen hapsut karstalla ja kammalla.
Leikkaa kinnerkarvat muutaman sentin pituisiksi suorilla saksilla.
Kaarra leikkauslinja varpaan reunan muotoisesti pehmeää linjaa suosien.
Jos kinnerkarvat ovat kovin leveät, kavenna niitä pystysuunnassa.

Takajalkojen trimmi tehdään periaatteessa hyvin samalla tavalla kuin etujalkojenkin. Ensin avataan kinnerkarvat kuten etujalkojen hapsut pienellä karstalla ja kammalla. Tämän jälkeen siistitään kinnerkarvat muutaman sentin pituisiksi suorilla saksilla, kaartaen taas leikkauslinja varpaan reunan muotoisesti. Siisti kintereen sisäpuoli samalla tavalla. Jos kinnerkarvat ovat kovin leveät, kavenna niitä pystysuunnassa. Siisti takajalkojen tassujen reunat kuten etujalkojen, noudatellen tassun luonnollista muotoa varpaiden linjojen mukaisesti.

Korvien siistiminen

Avaa korvan takana oleva karva karstalla ja kammalla.
Käytä korvakarvojen siistimiseen ohennussaksia ja ota vähän kerralla.
Korvanlehdissä on kuollutta karvaa, jonka voi poistaa nyppimällä.
Vasen korva on trimmattu, oikea vielä trimmaamaton.

Korvatrimmi aloitetaan selvittämällä mahdolliset takut. Takkuja ei pääse syntymään, mikäli korvantaukset käy säännöllisesti läpi. Mikäli takkuja on kuitenkin päässyt syntymään, ne avataan karstalla ja kammalla. Saksia takkujen avaamiseen pitäisi käyttää vain äärimmäisessä tilanteessa ja silloinkin leikkaamalla varovasti takkua pystysuunnassa auki ja sen jälkeen kampaamalla.

Vedä karvat korvan reunojen yli kammalla. Siisti reunat varovasti ohennussaksilla, varo leikkaamasta liikaa. Sisäkulmasta kannattaa poistaa ylimääräisiä hapsuja pitämällä saksia pystyasennossa. Korvanlehdessä on aina kuollutta karvaa, sen voi poistaa sormin nyppimällä.

Korvatrimmi koetaan yleisesti vaikeimpana trimmauskohteena collieilla. Syystäkin, sillä jokaisella on erilaiset korvat: on raskaita, kevyitä, isoja, pieniä... Tämänkin oppii vain tekemällä ja katsomalla mikä omalle koiralle käy parhaiten. Kannattaa kysyä kokeneemmilta neuvoa ja vaikka pyytää näyttämään ihan kädestä pitäen. Ja sen jälkeen sitten rohkeasti itse tekemään!

Hammashuolto

Voit poistaa koiraltasi hammaskiven käyttämällä hammasraspia.

Trimmauksen yhteydessä on hyvä tarkistaa koiran hampaiden kunto. Suurin osa koirista saa pidettyä hampaansa kunnossa säännöllisellä luiden syömisellä, mutta joillekin kertyy hyvin helposti hammaskiveä. Ahkera koiranomistaja pesee koiran hampaat säännöllisesti, allekirjoittanut puhdistaa ne itse hammasraspilla. Raspin terä viedään ientaskun alle ja vedetään varovasti alaspäin. Myös eläinlääkäri voi puhdistaa hampaat, mutta se vaatii aina koiran rauhoituksen eikä ole halpaa hupia. Minä olen aina puhdistanut itse hampaat, jos on tarve, mutta kunnon ydinluu säännöllisesti annettuna hoitaa saman asian. Nykyään on myös saatavilla Emmi-Pet hammashoitoa, jossa koiraa ei tarvitse rauhoittaa.

Koiran huulilinjan voi siistiä varovasti, jos siinä kasvaa kovasti karvaa.

Jotkut näyttelyharrastajat siistivät myös saksilla koiran huulilinjaa, jos se kasvaa kovasti karvaa. Tämä pitää tehdä varovasti ja on tärkeää, että koira pysyy täysin paikoillaan.

Tärkeintä on opettaa koira pennusta pitäen käsittelyyn. Ole myös itse rohkea – tee ja kokeile, kysy neuvoa ja opettele. Jokainen on joskus ollut aloittelija. Ja kun oikein laiskottaa, ei se pikainen trimmi koiran siistinä pitämiseksi ole sentin päälle. Kyllä täälläkin vedetään vähän sinne päin, jos koira ei ole menossa mihinkään näyttelyyn hetkeen.

Mukavia yhteisiä trimmihetkiä parhaan ystävän kanssa!